• English
  • Deutsch
  • Magyar
  • Pincészetünk
  • Boraink
  • Technológia
  • Kapcsolat
Nincs bejelentkezve Belépés
Technológia
Alább találhat további érdekes cikkeket alkalmazott technológiánkkal kapcsolatban.
Hírlevél

Amennyiben szeretne a jövőben tájékoztatást kapni pincészetünkről, iratkozzon fel hírlevelünkre.

Alapelvek

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat

A borból nem szabad a bor készítés és kezelés során íz anyagokat, szín anyagokat és illatokat kivonni, vagy ezeket hozzáadni a BCS PI technológia esetében, mert elveszítené a bor természetességét és ez a technológiával ellentétes. Ezért nem alkalmaznak hagyományos szűrőket a PI készülékben, valamint nem alkalmazhatnak hagyományos természetes korallokat és kerámiákat a beltartalmi értékek stabilizálásához, mert megváltoztatnák az adott bor karakterét és ízeit.

A bor viszonylag magas alkohol tartalma újabb feladatot jelentett a készülék szerkesztésénél, mert az alkohol köztudottan kitűnő – még a PI víznél is jobb - oldószer, ezért különleges védett kerámiákból készítik a készülékek aktiváló betétjeit.

A borok íz anyagának harmonizációját a közvetlen érzékelés részére azért, hogy a fogyasztók jobb ízűnek ízleljék a PI borokat viszont feltétlen el kellett végezni. Ennek a feladatnak úgy tudtak a fejlesztők megfelelni, hogy a készülékkel megnövelik a borok felületi feszültségét. A vizsgálatok szerint a felületi feszültség ideális növekedése 4,2%, ha a növekedés ennél nagyobb, az íz anyagok sérülnek, ha a növekedés ennél kisebb, az ízben nem fedezhető fel jelentős változás. Az alkohol hidroxil gyökei fizikailag mintegy befelé hajolnak az alkohol molekulák szénláncához és ezzel a borok karcossága megszűnik, ízeik jobban kitűnnek, gömbölyűnek, simának, gördülékenynek érezzük azokat. Természetesen ugyanakkor a borok ízét és illatát adó savak és cukrok fizikai elhelyezkedése is kismértékben módosul és a bor alapszövetének klaszterei mintegy maguk közé építik azokat folyamatosan hízó udvarokban, így az ízek, színek és illatok kifelé azaz a fogyasztó felé fordulva jobban érvényesülnek. Ez viszonylag gyors és folyamatos érlelődés, ami természetes folyamatként is lejátszódna, de lényegesen hosszabb idő alatt.

Miután a PI termékekre általánosan jellemző a nagyon hosszú eltarthatóság, ugyanezt a PI borok esetében csak azért kell kiemelni, mert a borok tárolása során kisebb, vagy nagyobb pincehibák miatt a borok minősége károsodhat.

A PI bor stabil termék. Ez a tulajdonság kiemelkedő fontosságú az eladónak és a fogyasztónak egyaránt, mivel egy kinyitott palack PI bor, vagy a pohárba kitöltött PI bor napokkal később kezd savanyodni, mint az ellenőrző mintaként használt bor. A fogyasztó ugyanolyan minőségű borhoz jut egy frissen nyitott palackból, mint egy akár hónapokkal azelőtt kinyitottból. Az eltarthatósági idő megnövekedése az egyedül élő fogyasztók és a gazdaságos fogyasztást előnyben részesítők számára nagyon fontos.

  • Nagyítás
  • Kicsinyítés
  • Normál